середу, 10 червня 2015 р.

Топ-10 Лайфхака. Алкоголь в кулінарії: правила застосування

Вино, коньяк, вермут, ром, лікер надають особливу чарівність супам і гарячим стравам, випічці і десертам... Навіть у малих кількостях алкоголь в кулінарії відіграє дуже важливу роль. Якщо у страву додати алкоголь, можна змінити його смак, аромат, а іноді й текстуру, але тільки за умови правильно підібраного алкогольного супроводу і пропорцій.


Топ-10 Лайфхака. Алкоголь в кулінарії: правила застосування

1. Основне правило при виборі алкоголю для страви - ніколи не додавайте в їжу те, що ви не захотіли б випити самі. Купивши не надто якісний алкоголь або бажаючи знайти корисне застосування забродившим домашнім запасам, деякі не придумують нічого кращого, як додати їх у їжу. У цьому випадку алкогольний напій змінює страву лише в один бік, і зовсім не в кращий.

2. Якщо ви вирішили додати в страву алкоголь, вибирайте його практично так само, якби ви купували його в якості акомпанементу під страву.

3. Вино, відмічене нагородами, а також колекційні вина все ж краще тримати подалі від сковорідок і каструль: у складі страви вони втратять всі свої деталі смаку.



4. Алкоголем можна доповнити будь-яке м'ясо. Для того, щоб саме підкреслити його смак, особливу увагу варто приділити вибору пари: темні спирти, такі як віскі, коньяк, кальвадос, краще поєднуються з темними видами м'яса - свининою, яловичиною, бараниною; світлі спирти, як біле вино, джин, текіла, більше підходять до білого м'яса кролика, індички і курки.

5. Найпростіший спосіб поліпшити смак м'яса за допомогою алкоголю - додати його в маринад. Кисле середовище добре розм'якшує волокна тканин, тим самим роблячи м'ясо м'якше. М'ясо, замариноване в алкоголі, стає більш ніжним і набуває насичений смаковий відтінок.

6. На основі шматочків, що залишилися на стінках посуду під час обсмажування м'яса, можна приготувати соус. Для цього в сковороду додають трохи оцту, сметани, бульйону або алкоголю. Саме на основі останнього виходять соуси, які володіють насиченим, концентрованим смаком. Щоб приготувати такий соус, в посуд, де готувалося м'ясо, необхідно налити алкоголь, як правило, це вино, зішкребти частинки м'яса і уварити рідину наполовину.

7. Якщо на завершальній стадії приготування м'яса його полити алкоголем і підпалити, це додасть страві цікавий аромат. Коли страва майже готова, необхідно розігріти в окремій посуді необхідну кількість алкоголю, потім полити їм м'ясо і підпалити.

8. Метод підпалювання - фламбування - настільки ж ефектний, настільки й небезпечний, тому для вогненної феєрії необхідно закатати рукава, запастися довгими сірниками і покласти поруч із собою кришку від посуду, якої у разі чого можна буде швидко погасити полум'я.

9. Якщо фламбування проходить без сюрпризів, алкоголю дають згоріти до кінця.


10. Традиційно для фламбування використовується коньяк, ром і бренді.

Немає коментарів:

Дописати коментар