вівторок, 16 червня 2015 р.

Топ-5 секретів приготування смачної риби

Ви не любите рибу? Ви просто не вмієте її правильно готувати! Наші поради допоможуть вам полюбити цей корисний і смачний продукт!

Рибу можна їсти без винятку всім: старим і молодим, хворим і здоровим, худим і не дуже. Крім білка з хорошою біологічною цінністю, в рибі велику кількість мікроелементів, вітамінів і Омега-3 кислот. Поряд з цим, більшість сортів риби - дієтичні та показані при лікувальному харчуванні. Дізнайтеся секрети приготування смачної та корисної риби!
Секрет 1 - Правильно вибрати!
Вибираючи свіжу рибу, зверніть увагу на її очі: вони повинні бути чистими, не мутними. Луска у якісної свіжої риби гладенька, зябра яскраво-червоні. Зверніть увагу і на запах риби. Свіжа риба пахне легко і приємно, а от важкий запах аміаку або неприємний "рибний" запах повідомлять вам про те, що пропонована вам риба несвіжа.
При виборі замороженої риби майте на увазі: запалі темні очі свідчать про сумнівну свіжості: можливо, таку рибу неодноразово розморожували і заморожували знову, що призвело до втрати практично всякої її користі. Також майте на увазі, що зябра повинні бути щільно притиснуті до тулуба риби. Зябра не повинні бути зеленими або рожево-сірими, вони червоного або рожевого кольору у хорошої риби.
Тушка риби повинна бути гладкою, не повинно бути ямок на ній. Інакше, це говорить про те, що тушку неодноразово розморожували. Таку рибу купувати небезпечно. Понюхайте рибу. Якщо риба починає жовтіти, то це говорить про те, що риба не є свіжою.
Секрет 2 - Легко почистити!
Багато господинь не купують рибу з лускою через те, що її досить важко чистити. Однак якщо ви попередньо натрете тушку крупною сіллю, процес піде набагато легше! Якщо луска важко відстає, опустіть рибу на хвилину в гарячу воду. Чистити луску необхідно з хвоста.
Починати оброблення риби треба з видалення плавників і хвоста. Для цього найкраще користуватися кулінарними ножицями. Якщо ви збираєтеся готувати рибу разом з головою, то не забудьте повністю вирізати зябра. Промийте рибу в холодній воді і приступайте до патранню. Тонким гострим ножем зробіть поздовжній надріз на черевці риби, починаючи від голови і закінчуючи анальним плавцем. Потім вийміть нутрощі риби і постарайтеся відокремити і вийняти плівку, що вистилає черевце. Будьте вкрай обережні і не зашкодить жовчний міхур! Ще раз промийте рибу під струменем холодної води зовні і зсередини.
Секрет 3 Смачно відварити!
Для того щоб відварна риба вийшла смачною, після оброблення залийте її холодною водою, додайте сіль і варіть на сильному вогні, нарив кришкою.
Після того, як бульйон закипить, зменшіть вогонь і варіть 15-30 хвилин на слабкому вогні. У бульйон, для смаку, потрібно додати коріння селери, петрушки, цибулю. Самі підходящі для риби прянощі - лавровий лист, чорний і запашний перець. Рибу краще варити в невеликій кількості води: так вона буде смачніше.

Секрет 4 - Чудово посмажити!
Дрібну рибу краще смажити цілком, велику - порізавши на стейки шириною близько 3 см. Перед тим, як смажити, рибу необхідно висушити за допомогою серветки або рушника і посолити. Якщо ви хочете, щоб риба вийшла з апетитною скоринкою, що не смажте за один раз на сковорідці велику кількість шматочків, меду ними має бути відстань. Смажити рибу краще на середньому вогні протягом 15-20 хвилин. Спробуйте при смаженні змішати вершкове масло з рослинним або зі свинячим жиром - риба краще підрум'янюється і менше пригорає. Жарячи рибу у фритюрі, обваляйте її в борошні, потім занурте в тісто - так воно пристане більш щільно і рівномірно. Жир для смаження потрібно як слід розігріти, тоді скоринка на тесті утворюється швидше. Смажена риба найсмачніше в гарячому вигляді, її можна збризнути лимонним соком.
Секрет 5 - Дивовижно запекти!
Запікати рибу надзвичайно просто, а от смак риби з духовки - один із самих чудових. Для запікання підходить будь-яка риба - і морська, і прісноводна. Найсмачніше рибка виходить, якщо приготувати її у фользі. Перед тим, як помістити рибу в духовку, її необхідно натерти сіллю і спеціями.
Запікаючи рибу в духовці, можна підкласти під неї смужки пергаментного паперу, складеної в декілька разів - з їх допомогою зняти рибу зі сковороди або дека і перекласти її на блюдо буде простіше. Майте на увазі, що рибу слід поміщати у вже розігріту духовку.
Яку рибу як готувати?
  • Лосось: запікання, смаження на грилі, на сковороді , відварювання
  • Форель: запікання, смаження на грилі, на сковороді, відварювання
  • Карп і сом - запікання, смаження на сковороді
  • Морський окунь, сібас, дорада та інші щільні морські риби з білим м'ясом: запікання, смаження на грилі, на сковороді, відварювання
  • Вугор: запікання, смаження на грилі, в духовці
  • Тунець: жарка на грилі, на сковороді, запікання
  • Щука: запікання, смаження на грилі, на сковороді, відварювання
  • Макрель, скумбрія, оселедець: солоні філе, смаження на сковороді.


Немає коментарів:

Дописати коментар